Epoxy bestaat uit twee componenten; epoxyhars en epoxy harder. Om de vloeistof uit te laten harden moeten deze twee componenten in de juiste verhouding met elkaar worden gemengd. De juiste verhouding, die per epoxy verschillend is, kan gericht zijn op gewicht of juist op volume. Een door jou bestelde set epoxy wordt altijd geleverd in de juiste verhouding epoxyharder en epoxyhars. Wil je een laag aanbrengen op een ondergrond met een zeer zuigend oppervlak, zoals kops/zacht hout of steen/cement? Dan wordt aangeraden om eerst een eerste primerlaag injecteerhars aan te brengen. De dunne, vloeibare injecteerhars dringt nog dieper door in de die ondergrond. Ga je gieten met epoxy? Zet het hout dan eerst dicht met een universele laag epoxy. Door afsluiting van het hout wordt voorkomen dat er tijdens de uitharding luchtbellen uit de ondergrond trekken en in de gieting blijven hangen. Wil je de epoxy, die van zichzelf super strak en hoogglans wordt, afwerken? Desgewenst kun je de epoxy afwerken met een één- of tweecomponenten verfsysteem. Je kunt kiezen uit transparant of gekleurd.

De juiste epoxy voor jouw project

Uiteraard wil je de juiste epoxy voor jouw project kopen. Voor veel projecten kun je universele epoxy gebruiken. Die epoxyhars wordt gebruikt voor dunne lagen met kwast of roller. Ook laat die epoxyhars zich uitstekend gieten. Universele epoxy wordt gebruikt in de constructie, en ook voor tafels, kunst, resin art en andere creatieve toepassingen. Is de voornaamste toepassing gieten? Dan wordt de epoxy een giethars genoemd. Giethars voor kleine gietingen van lagen tussen de 0,5 en 3 mm wordt onder andere toegepast bij tafelbladen, onderzetters, aanrechtbladen, sieraden en resin art. Voor grote gietingen gebruik je een trager hardende epoxyhars, omdat die epoxy dan mooi helder blijft. Deze epoxyhars, waarmee lagen tot wel 7 mm kunnen worden gegoten, wordt onder andere toegepast bij tafels en kunst.

De juiste epoxy resin voor jouw resin art project

Wellicht vraag je je af welke epoxy resin je moet gebruiken voor jouw resin art project. Wil je in dunne lagen enkele millimeters epoxy aanbrengen, of kleine objecten ingieten? Dan wordt aangeraden om universele epoxyhars te gebruiken. Die wordt in een verhouding van 2:1 op gewicht gemengd. De resin, die transparant van kleur is, mengt goed met allerlei kleurstoffen. Moet er voor jouw resin art project een dikkere laag worden aangebracht? Gebruik dan een glasheldere epoxy giethars. Als je de juiste epoxy resin in huis wil hebben om van start te kunnen gaan met resin art, wordt een kant-en-klaar resin art startpakket aangeraden.