Fotografie is nog altijd een beroep voor vele creatieve mensen. Ondanks het feit dat we tegenwoordig allemaal mooie foto’s kunnen maken met de camera die we op onze telefoon hebben. Zowel goede foto’s maken als deze foto’s bewerken is nog nooit zo makkelijk geweest. Daarnaast kunnen we ook heel simpel op het internet en apps zoals Instagram prachtige foto’s van wat we ook maar willen zien opzoeken. De vraag is dan misschien, hoe kan een aspirerend fotograaf nog een carrière opbouwen. Er zijn in principe verschillende mogelijkheden om als fotograaf je geld te verdienen. In dit artikel bespreken we daarom tips en tricks om als fotograaf meer dan genoeg geld binnen te halen.

Kies je specialiteit

Binnen de wereld van fotografie, zijn er natuurlijk verschillende soorten fotografie die je kunt gaan doen. Er is natuurfotografie, portretfotografie, straatfotografie enzovoorts. Je wilt natuurlijk een fotografie stijl kiezen waar je passie voor hebt maar tegelijkertijd is het ook belangrijk je te realiseren dat sommige fotografiestijlen meer geld opleveren dan andere. Een goed betalende fotografiestijl is bijvoorbeeld bruiloftsfotografie. Veel aanstaande bruidsparen zijn bereid een goed bedrag uit te geven voor een goede fotograaf. Daarnaast kun je als fotograaf voor een modeblad ook goed verdienen maar je zult dan wel jezelf naar binnen moeten werken door de juiste connecties te leggen. Het is namelijk een zeer gesloten wereldje.

Fotografie verkopen

Tegenwoordig is het niet zo gemakkelijk om fotografie te verkopen. Want mensen hebben toegang tot prachtige foto’s, gratis en voor niets. Toch zijn er wel nog mogelijkheden maar je zult een sterk eigen merk moeten opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een personal brand op YouTube waar je over je fotografie praat en fotografie tips geeft. Als mensen enthousiast over je zijn en je respecteren, zullen ze zeker bereid zijn een mooi fotografieboek te kopen als je het maakt. Daarnaast kun je ook gaan spelen met Instagram en een marketingstrategie opbouwen. Je zult dus buiten fotograaf ook als ondernemer veel dingen moeten leren. Mocht je het marketing aspect willen uitbesteden dan is het een idee om een online marketing bureau in te schakelen. Een professioneel marketing bureau kan ervoor zorgen dat je niet onnodig geld verliest aan paid advertising campaigns op sociale media. Naast je fotografie kun je ook iets anders verkopen, een cursus over fotografie bijvoorbeeld. Er zijn ook heel veel mensen die ervoor kiezen om hun LUT’s te verkopen. Dit zijn