In Nederland is het natuurlijk nodig om je huis van binnenuit te verwarmen. Vroeger ging dat allemaal nog niet zo makkelijk, maar nu heb je een hoop verschillende opties. Eén van de nieuwere manieren van verwarmen is door middel van infrarood straling. Door infrarood te gebruiken als stralingsverwarming kun jij snel en eenvoudig je huis verwarmen. De meeste mensen zullen hier nog niet van gehoord hebben, maar toch is de kans best groot dat je er thuis gebruik van maakt. Maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van infrarood verwarming?

 

De voordelen van het gebruiken van infrarood straling als verwarming

Door infrarood verwarming in huis te halen kun je een hoop energie besparen. Het verwarmen met een infrarood paneel zorgt er namelijk voor dat je alleen de ruimtes hoeft te verwarmen waar je op dat moment bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een basistemperatuur in te stellen van 16 of 17 graden celsius en vervolgens in de ruimte waar je zit de temperatuur op 20 te zetten. Op deze manier verwarm je niet onnodig heel het huis, zeker als je alleen thuis bent is dit zonde van de energie. 

 

Als je voor infrarood verwarming kopen kiest en dit bij je thuis laat installeren, dan kun je de komende jaren met nauwelijks onderhoud genieten van een goedwerkend systeem. Bovendien ziet een infrarood verwarming er ook mooi uit. Bij deze zuinige elektrische verwarming heb je namelijk niet een of andere radiator in je kamer staan, maar gaat het enkel om een paneel die je aan de muur of het plafond hangt. Daarnaast bevat een infrarood paneel geen bewegende delen of water. Dit zorgt ervoor dat het apparaat minder snel slijt en dat is prettig.

Ook zal je met een infrarood verwarming geen last hebben van slechte geuren of een hoop kabaal. Er zijn geen bewegende onderdelen die je bijvoorbeeld s’nachts kunnen wakker houden en er is ook geen pomp in het paneel aanwezig. Hierdoor kun jij in wat voor situatie dan ook lekker comfortabel thuis zijn en je eigen ding doen zonder afgeleid te worden. 

 

Nadelen van het gebruiken van infrarood straling als verwarming

De infraroodverwarming dient vaak ingesteld te worden met een app. Dit is voor de meeste mensen wel even wennen. Daarnaast is het meestal nodig om de infraroodverwarming te laten installeren door een technicus. Hij of zij dient namelijk wat aanpassingen in de meterkast te doen.  Bovendien is het wel belangrijk dat de draagkracht van het plafond groot genoeg is om het paneel te kunnen tillen.