Je kan op diverse manieren letselschade oplopen. Zo komt het voor dat mensen lichamelijke klachten overhouden aan een hondenbeet. Toch komt lichamelijk letsel vaker voor bij ongelukken op het werk of in het verkeer. Wanneer letselschade ontstaat door iemand anders, dan kun je daar een schadevergoeding voor krijgen. 

 

Waaruit bestaat letselschade?

Bij een ongeval is er vrijwel altijd sprake van schade. Schade kan opgeknipt worden in twee soorten. Zo kan je bij een auto-ongeluk bijvoorbeeld schade hebben opgelopen aan de auto, maar ook blijvend lichamelijk of psychisch letsel. Schade wordt daarom opgeknipt in materiële en immateriële schade. Materiële schade is vaak aanzienlijk eenvoudiger om te bepalen. Hierbij kan je namelijk denken aan beschadigde goederen, maar ook aan medische behandelingen. Onder immateriële schade valt voornamelijk smartengeld. Dit is een vergoeding voor de geleden pijn, maar ook voor het hinder en ongemak dat je de rest van je leven kunt krijgen door het ongeluk. 

 

Wie zat er daadwerkelijk fout?

Voordat er bepaald wordt hoe hoog een schadevergoeding gepast is, dient er eerst met zekerheid gezegd te worden wie er fout zat. Niet altijd wordt degene die schade heeft opgelopen in zijn of haar gelijk gesteld. Het kan namelijk zijn dat de persoon in kwestie toch zelf verantwoordelijk is geweest voor het ongeluk. Bij een verkeersongeluk is degene die achterop knalt vrijwel altijd verantwoordelijk voor de schade. Dit omdat je een bepaalde minimale afstand moet houden van elkaar. Deze afstand is gebaseerd op het voorkomen van gevaar. 

 

Wie gaat je helpen?

Als je te maken hebt met letselschade dan heb je al genoeg aan je hoofd. Het laatste waar je dan aan wilt denken is een ingewikkeld proces. Gelukkig sta je er dan niet alleen voor en heb je het recht op een letselschade advocaat Schiedam. De kosten van een advocaat hangen sterk af van de situatie. In de meeste gevallen gaat het om duizenden euro’s. Gelukkig hoef je hier bij een letselschadezaak niet zelf voor op te draaien. 

 

Wie betaalt de advocaat?

Als je een rechtszaak tegen iemand aanspant om daar de letselschade op te verhalen, dan helpt een advocaat jou daarbij. In de meeste gevallen wordt de advocaat vergoedt door de verliezende partij. Daarnaast kan het ook zijn dat een advocaat werkt op commissiebasis. Hij of zij krijgt dan een gedeelte van de vergoeding die er tot stand komt. Hoe hoog deze vergoeding precies is, verschilt per advocatenkantoor.  Zorg er daarom voor dat je hier voordat je in zee gaat met een letselschade bureau van op de hoogte bent.