Als het gaat om fietsen, dan ben je in Nederland wel aan het goede adres. Onze koude kikkerlandje staat namelijk ook wel bekend als een van dé fietslanden van Europa. Ons land is echt op fietsers ingericht en geloof ons, niet in ieder land hebben ze die luxe. Omdat wij als Nederlanders zoveel fietsen hebben we eens in de zoveel tijd uiteraard ook een nieuwe fiets nodig. Behoor jij inmiddels tot deze groep? Dan hebben we hier een aantal tips voor je zodat je de juiste kiest.

Het soort fiets

Er zijn behoorlijke wat soorten, maten en merken op de markt. Ieder merk heeft uiteraard ook weer zijn eigen model of modellen en kunnen onderling nogal van elkaar verschillen. Ben je op zoek naar een fiets voor het gewone dagelijkse leven? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een simpele stadsfiets. Deze is uiteraard verkrijgbaar als damesfietsen maar uiteraard ook als herenfietsen. De herenfietsen kenmerken zichzelf door de stang die tussen het stuur en het zadel bevestigd is. Ben je op zoek naar een snellere fiets of een fiets voor het gezin? Dan kom je al snel uit bij een elektrische fiets, een hybride fiets of een bakfiets. Ook voor de sportievelingen bestaan er nog een aantal speciale modellen zoals de mountainbikes en de racefietsen? Wil je met de fiets op vakantie? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar trekkingfiets of vouwfiets.

Standaardonderdelen en leuke extraatjes

Een fiets wordt uiteraard in zijn totaliteit geleverd. Dit houdt in dat je fiets met zadel geleverd wordt, met een standaard, met verlichtingen en met een stuur. Uiteraard wel handig anders wordt het fietsen een beetje lastig. Toch zijn deze dingen vervangbaar als je dat zou willen. De standaard zadels zijn bijvoorbeeld niet altijd even comfortabel en ook de verlichting voldoet soms niet aan je eisen. Al deze onderdelen kunnen worden vervangen mocht dat gewenst zijn. Naast de standaard onderdelen kun je, je fiets van extra onderdelen voorzien. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale fietsmanden voor voorop of kinderzitjes voor achterop. Voor kinderen kan je bijvoorbeeld kralen op de spaken bevestigen en zelfs fietstassen voor de boodschappen. Je kun de fiets dus naar elk gewenst niveau upgraden.

De juiste hoogte

Voor wie dacht dat fietsen maar een maat hebben, dat hebben ze dus niet. Of althans, niet iedere fiets. Sommige fietsen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en sommige fietsen kunnen versteld worden. Als je een fiets uitzoek op je maat dat is het verstandig om naar je eigen lengte en het framemaat te kijken. Ben je bijvoorbeeld 1.70 lang? Dan past framemaat 57 het beste bij jou.