Samen met het onderwijs: de Eerste Hulp Academie

In een eerder artikel in de Nieuwsflits van Geslaagd in het vak kwam het al ter sprake. De Eerste Hulp Academie van het Rode Kruis. Een project dat een voorbeeld is voor organisaties die ook graag met studenten aan de slag willen. Nathalie van Loon is sinds augustus 2014 de projectleider en vertelt ons meer over dit project.   

EHBO diploma’s nodig
Er zijn te weinig mensen in Nederland met een EHBO diploma. In Nederland gebeurt er elke 6 minuten  een ongeluk in of om het huis. Toch hebben maar 3,2% van de Nederlanders een EHBO diploma. Dit maakt het risico groot dat er geen mensen met een EHBO diploma in de buurt zijn om te helpen. Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in voor mensen in nood. En het stimuleren van meer Nederlanders om een EHBO diploma te halen hoort daar logischerwijs bij.

Van Loon: “In het buitenland zijn de landelijke percentages van mensen met een EHBO diploma veel hoger. Als je beseft hoe vaak ongelukken gebeuren, dan besef je ook dat de kans groot is dat de omstanders niet kunnen helpen. En dat moet veranderen. Om dit voor elkaar te krijgen is het Rode Kruis bezig om de Eerste Hulp Academie op te richten. Na de zomervakantie willen we de Eerste Hulp Academie gefaseerd openen. We gaan cursisten op structurele basis en op een leuke interactieve manier de EHBO lessen aanbieden. Met 3D simulaties, games en tentoonstellingen wordt de praktijk naar de cursus toe gehaald om zo een inspirerende lesomgeving voor cursisten van alle leeftijden en diverse niveaus te bieden. De Eerste Hulp Academie komt in een mooi pand aan de Koninginnegracht. Er worden in eerste instantie drie lesruimtes ingericht. Verder willen we daar een ruimte inrichten als ‘First Aid Experience’. We spelen hiermee in op hoe het er in het echt aan toegaat. Dat willen we graag samen met studenten gaan ontwikkelen. Het liefst op een duurzame manier, waardoor we een relatie met het onderwijs opbouwen en zo up to date blijven.”  

Energie
“Waarom we met studenten samenwerken? Om heel veel redenen.” Van Loon legt uit: “We geloven sterk  in het samenwerken met jonge mensen. We zien dit als een uiting van onze maatschappelijke betrokkenheid. De Eerste Hulp Academie moet een Haags initiatief worden en dan is het samenwerken met Haagse scholen en het bedrijfsleven erg logisch. Natuurlijk zijn er ook andere redenen: We zijn een vrijwilligersorganisatie en geld is een belemmerende factor. Wat we wel hebben is tijd en dat investeren we graag in studenten op mbo en hbo niveau. We zijn inmiddels in gesprek met onder andere de TU Delft en De Haagse Hogeschool. En er zijn al studenten voor ons aan het werk om bijvoorbeeld te kijken wat voor mogelijkheden Crowdfunding biedt. Voor volgend jaar liggen er verder twee opdrachten bij de opleidingen Bouwkunde en Culturele en Maatschappelijke Vorming. En natuurlijk werken we ook samen met professionals en vrijwilligers.” Van Loon besluit: “Meer organisaties zouden kunnen kijken naar de mogelijkheden die het samenwerken met studenten biedt.”

Meedoen?
Steun de Eerste Hulp Academie. Help de Academie mogelijk maken in menskracht of op financiële basis. Ben je een onderwijsinstelling en wil je samenwerken met Het Rode Kruis neem dan contact op met Daphne Talbot via
infodenhaag@redcross.nl

Op http://www.rodekruis.nl/afdeling/denhaag/actueel/nieuws/pagina-ehba vind je een filmpje met de plannen.

Weergaven: 94

Opmerking

Je moet lid zijn van Geslaagd in het Vak om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Geslaagd in het Vak

© 2018   Gemaakt door Geslaagd in het vak.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Print pagina