Grootste hbo-domein: economie, heeft slechtste baankansen

(Artikel door Frans van Heest op Scienceguide.nl)
 
In het hoger onderwijs hebben studenten met een hbo-opleiding in de economie de slechtste baankansen en studenten met een wo-opleiding in de techniek de beste. Dit blijkt uit de arbeidsmarktvoorspelling van het ROA van de Universiteit Maastricht.

Het ROA uit Maastricht heeft een onderzoek uitgevoerd naar de verwachte baankansen van afgestudeerden tot en met 2022. Zij hebben per onderwijsdomein onderzocht wat de verwachte baankansen zijn in het mbo, hbo en wo. Er is momenteel het meeste vraag op de arbeidsmarkt naar wo-afgestudeerde ingenieurs. De baankansen van de technisch opgeleiden noemt het ROA, het onderzoeksinstituut dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt onderzoekt, als enige sector ‘zeer goed’.

De slechtste baankansen in het hoger onderwijs is in het hbo-domein economie, gevolgd door de kunstopleidingen in het hbo. In het wetenschappelijk onderwijs hebben opleidingen in het domein taal en cultuur de slechtste baankansen. Dit staat in het rapport “Labour market forecasts by education and occupation up to 2022.”

Al sinds 1986 doet het ROA onderzoek naar de arbeidsmarktkansen voor afgestudeerde jongeren. Dit om jongeren een betere keus te laten maken voor een opleiding. Daarnaast dienen de onderzoeker van het ROA ook om de macrodoelmatigheid van nieuwe opleidingen te toetsen door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. (CDHO). In het regeerakkoord van Rutte III is ook opgenomen dat: “De macrodoelmatigheid van bestaande opleidingen in het hoger onderwijs getoetst gaat worden.” OCW zal daarom met veel interesse naar deze nieuwe arbeidsmarktvoorspellingen van het ROA kijken.

Lees het hele artikel op Scienceguide.nl

Weergaven: 47

Opmerking

Je moet lid zijn van Geslaagd in het Vak om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Geslaagd in het Vak

© 2019   Gemaakt door Geslaagd in het vak.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Print pagina