Vorige maand werd de vierde Movisie Participatieprijs uitgereikt met het thema ‘Deskundig door Ervaring’. De ExpEx hebben de derde prijs gewonnen van de jury en van het publiek.

ExpEx zijn Experienced Experts. In de regio’s Haaglanden, Gelderland, Dordrecht, Gouda en Gorinchem zijn jongeren met ervaring in de jeugdhulp getraind om ingezet te worden als ervaringsdeskundige. Ze kunnen maatje of luisterend oor zijn voor jongeren uit de jeugdhulp en adviseur voor hulpverleners en gemeenten.

In de GGZ en MO wordt vaak gebruik gemaakt van ervaringsdeskundigen, maar in de jeugdhulp durfde men dat lang niet. Daar kwam verandering in toen het ExpEx project is ontstaan op verzoek van jongeren uit de jeugdhulp. Zij geven al jaren aan dat zij graag meer gelijkgestemden tegen willen komen in de jeugdhulp. Maatjes die hen het gevoel geven dat zij niet de enige zijn, een goed voorbeeld kunnen zijn en een bron van hoop.

Resultaten
Jongeren die de training ‘Werken met je eigen ervaring als ExpEx’ hebben gevolgd groeien. Zij leren hun ervaring een positieve plek te geven in hun leven. Een van de jongeren was dakloos toen ze begon met de training. Een jaar later woont zij zelfstandig, doet ze de opleiding voor ervaringsdeskundige, loopt ze stage bij een cliëntenorganisatie en is zij ExpEx trainer. Ook instellingen en gemeenten hebben van de ExpEx geprofiteerd. Zij kregen meedenkkracht op casusniveau en hebben goede adviezen gekregen om hun beleid te verbeteren zodat het beter aansluit bij de wensen en behoefte van jongeren/ of hun leefwereld.

De jury noemt ExpEx een vernieuwend en veelbelovend project. Uit het juryrapport: 'ExpEx maakt een koppeling mogelijk voor jongeren die dat willen. Belangrijk daarbij is dat het verzoek hiervoor bij de jongeren zelf ligt.'

Wilt u meer weten over de uitreiking van de participatieprijs van Movisie en het filmpje over project dat ze daar hebben laten zien? Kijk dan hier.

Meer weten over het project? Kijk naar dit filmpje  of op  www.zogmh.nl  

(Bron: www.xtra.nl/nieuws)

Heeft u interessant nieuws voor Geslaagd in het vak? U kunt de redactie mailen op info@geslaagdinhetvak.nl.

Praat met ons mee op social media: Twitter (@slaaginhetvak), Facebook, LinkedIn groep Netwerk onderwijs-arbeidsmarkt Haaglanden

Weergaven: 61

Opmerking

Je moet lid zijn van Geslaagd in het Vak om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Geslaagd in het Vak

© 2019   Gemaakt door Geslaagd in het vak.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Print pagina