City Deal Kennis Maken: overheid, onderwijs, burger en het werkveld samen werken aan innovatie

De groei, innovatie en leefbaarheid in de Nederlandse steden kan beter. City deals worden ingezet om dit te versterken. Concrete samenwerkingsafspraken tussen steden, Rijk, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden op deze manier verankerd. Wilbert Hoondert, strategisch adviseur bij de gemeente Delft vertelt meer over de City Deal ‘Kennis maken’. 

Tijd van transities
In de City Deal Kennis Maken wordt door alle universiteiten en hogescholen meegedacht over de opgave van de stad. Ofwel hoe pakken we de uitdagingen aan die zich voordoen in de stedelijke omgeving. We leven in een tijd van grote transities en hebben te maken met thema’s zoals the next economy, internet of things, vergrijzing, energie, klimaat en gezondheid.
De vraag waar het volgens Wilbert om draait is: Hoe ga je de vraagstukken aanpakken in de stad met de buurtbewoners, studenten en docenten?

Rijke leeromgeving voor studenten
Wilbert: “Studenten en docenten worden uitgedaagd om mee te denken over deze ‘opgaven’ van de stad. In onze regio wordt hierdoor niet alleen gebruik gemaakt van state-of-the-art kennis en kunde, maar er wordt ook een rijke leeromgeving gecreëerd voor zowel studenten als docenten. De afspraken die hiervoor nodig zijn, worden vastgelegd in een meerjarige strategische samenwerkingsagenda. Hierdoor is de samenwerking niet incidenteel, maar structureel.”

“Voor Delft betekent dit bijvoorbeeld dat wij studenten en docenten mee laten denken over ons beleid. Hierdoor wij hebben wij toegang tot de meest actuele kennis en wordt ons beleid door deze kennis ondersteund. Je kan dan denken aan onderwerpen zoals jeugdwerkeloosheid, radicalisering, maar ook betere zorg in de wijk waardoor mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.” 

Elkaar begrijpen essentieel
De gemeente Delft werkt samen met hogeschool Inholland, TU Delft en De Haagse Hogeschool. Het doel is om de strategische agenda van deze City Deal begin 2018 rond te hebben. Wilbert: “We zijn nu een half jaar bezig en ik merk dat een van de grote opbrengsten is dat we elkaars taal steeds beter leren spreken. Daarnaast leren we ook elkaars netwerk kennen. We kunnen nu samen werken aan de strategische agenda, omdat we elkaar begrijpen en snappen waar we het over hebben. 

De samenwerking met het onderwijs is voor Wilbert verrassend verfrissend. Wilbert vertelt: “Ik had hiervoor bijvoorbeeld minder zicht op de onderzoekslijnen die binnen de hogeschool zijn uitgezet. Nu ben ik in gesprek met meerdere onderzoekers. Deze week heb ik bijvoorbeeld Innolab Duindorp bezocht. Erg inspirerend!

Uitdagingen
Natuurlijk zijn er ook potentiele knelpunten. Het is bijvoorbeeld steeds belangrijker dat de ambtenaar de wijk kent en met de burgers in co-creatie kijkt wat ze nodig hebben. Het is nodig dat de ambtenaren dichter bij de praktijk gaan zitten en dat vraagt ook om een andere aanpak. Ook de verschillen in jaarritmes van de overheid en het onderwijs leveren uitdagingen op. Het onderwijs zit bijvoorbeeld vast aan een rooster waarin zij in de zomer pas bepalen wat zij het volgende schooljaar gaan doen. Ik zeg pas, omdat bij de gemeente dit al voor de zomer bepaald wordt, maar dan voor het volgende kalenderjaar. De vraag is dan bijvoorbeeld hoeveel tijd je nodig hebt om iets te implementeren. En belangrijker: Wanneer kunnen we een beroep doen op elkaar en klaar staan voor elkaar?

Goede afspraken en begrip vanuit beide partijen is dan essentieel. En met City Deal is de basis hiervoor gelegd.”

Benieuwd naar het verdere traject van de City Deal Kennis Maken in Delft? Blijf op de hoogte via: http://agendastad.nl/citydeal/kennismaken

 

 

Weergaven: 72

Opmerking

Je moet lid zijn van Geslaagd in het Vak om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Geslaagd in het Vak

© 2018   Gemaakt door Geslaagd in het vak.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Print pagina