Aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt: waar staan we?

In 2012 is de actieagenda Geslaagd in het vak gelanceerd. Wat is er tot nu toe bereikt? Om dat in kaart te brengen heeft de gemeente Den Haag de stand van zaken en de resultaten in kaart gebracht. In de Factsheets Geslaagd in het vak 2.0 leest u over de resultaten per speerpunt, in de Monitor Aansluiting Onderwijs-Arbeidsmarkt in het vak leest u hoe de gemeente Den Haag de ontwikkelingen volgt. 

Leren en werken in de techniek aantrekkelijker maken
De factsheets laten zien dat in de regio Haaglanden door diverse partijen (onderwijs, overheid en bedrijfsleven) hard wordt gewerkt om jongeren te interesseren voor een opleiding in de techniek. Ook komt naar voren dat jongeren zich nog niet genoeg bewust zijn van het feit dat er straks geen beroepen meer zijn zonder technische- en/of ICT-aspecten. De leerlingen van vmbo-scholen techniek volgen op het mbo een lesprogramma dat gericht is op een goede aansluiting tussen vmbo en mbo onderwijs (doorlopende leerlijn). Mavo-scholen doen steeds meer met techniek en technologie; zo worden er in samenwerking met het mbo programma’s ontwikkeld op het gebied van mechatronica, commerciële techniek en Greentec. Cybersecurity is een relatief nieuw vakgebied. De behoefte aan goed opgeleide mensen binnen dit gebied is groot. 

Jongeren helpen met een goede loopbaanstart
Ook is in de factsheets te lezen dat leerlingen in de regio de afgelopen jaren veel mogelijkheden hebben gehad op het gebied van loopbaanoriëntatie. Een goed voorbeeld is de beroepenbeurs in Den Haag, Delft en Zoetermeer waar duizenden leerlingen aan hebben deelgenomen. Daarnaast zijn er in de regio workshops georganiseerd over het solliciteren naar een stageplek en zijn er diverse activiteiten georganiseerd om kinderen in aanraking te laten komen met zorg, techniek en de tuinbouw. 

Meer weten over de resultaten per speerpunt? Bekijk de Factsheets Geslaagd in het vak 2.0. 

Ontwikkelingen volgen
In de Monitor Aansluiting Onderwijs-Arbeidsmarkt 2015 worden de ontwikkelingen rondom banen, vacatures en onderwijs in de regio Haaglanden gevolgd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het aantal banen, het aantal leerlingen en het imago van verschillende sectoren zoals zorg en techniek. Heeft u geen tijd om de hele monitor te lezen? Op pagina 5 vindt u een samenvatting van de gemeten resultaten. De monitor is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende partners van de Actieagenda. 

Meer weten over de ontwikkeling van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt? Bekijk de Monitor Aansluiting Onderwijs-Arbeidsmarkt.

Heeft u interessant nieuws voor Geslaagd in het vak? U kunt de redactie mailen op info@geslaagdinhetvak.nl.

Praat met ons mee op social media: Twitter @slaaginhetvak, Facebook, LinkedIn groep Netwerk onderwijs-arbeidsmarkt Haaglanden.

Weergaven: 105

Opmerking

Je moet lid zijn van Geslaagd in het Vak om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Geslaagd in het Vak

© 2019   Gemaakt door Geslaagd in het vak.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Print pagina